Verktygsboden
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
MITT KONTO
Ny kund
Glömt lösenord?
 
Start    |    Produktfilmer    |    Varumärken    |    Köpinfo    |    Om oss    |    Kontakt    |    On Tour    |    Projekt & inspiration NY!    |    Nyhetsrum NY!
 
Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972
 Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972

Mercedes har funnits i familjens liv ända sedan Aron Szabo var liten. Den första modellen som hans pappa ägde var en 240D 3.0. Det föll sig därför naturligt att Aron letade efter något liknande till sitt första bilrenoveringsprojekt. 

 

Fakta

 

Byggtid

 

2009 – 2014

Modell

 

Mercedes-Benz 250CE 1972

 

Utrustning

 

Övrig information

 

 

En kall januaridag 2010 hämtade Aron och hans pappa hem bilen på en dolly. Bilen var ett påbörjat renoveringsprojekt som legat i malpåse i 13 år.
 

"Målsättningen blev att renovera bilen till originalutförande"


Aron Szabo hade börjat renovera en Mercedes Benz 250CE, när kompisen tipsade om en Blocket-annons som innehöll en ”reservdelsbil som kan vara perfekt till ditt projekt”. Bilen, även den en 250CE, visade sig vara i betydligt bättre skick än den han höll på att renovera. Så Aron bytte objekt i ett tidigt stadie och började renovera ”reservdelsbilen” istället. 


Mercedesen som Aron hämtade hem en kall januaridag 2010 var ett påbörjat renoveringsprojekt som stått still i 13 år. Karossen hade många svåra rostangrepp, men till Arons förtjusning var den inte sönderlagad. En del delar såsom främre stötfångare gick att använda, men många kromdetaljer hade antingen rostat sönder eller saknades helt. Även dörrsidor och stolar var i dåligt skick och behövde bytas. 


Bilens originalmotor, en M114, hade tidigare blivit utbytt mot en M180 från en 220SE. Denna var dock i mediokert skick och inte heller komplett. Då Aron alltid gillat Mercedes förkammardiesel, och då särskilt de från W124-serien, bestämde han sig för att förena det bästa från två tidsepoker.  

– Målsättningen blev att renovera bilen till originalutförande, förutom då själva drivlinan. Tanken var dock att göra detta diskret och tidsenligt, så att drivlinan skulle se ut som att den hade rullat ut tillsammans med bilen direkt från Sindelfingen (fabriken, reds. anm.).  

Projektet är Arons första bilrenovering. Förutom lackering, blästring av större detaljer och vissa svarvningsarbeten, har Aron gjort allt arbete på bilen själv.
 

"Efter karossblästringen fortsatte jag att laga golvet"


Renoveringen var Arons första bilrenoveringsprojekt och Aron var till en början lite väl optimistisk, menar han. Han började med att laga golvet bit för bit, men insåg ganska snabbt att han behövde plocka isär bilen och blästra karossen. Efter att ha gjort så, kunde Aron också snabbt skaffa sig en överblick över vilka delar som behövde införskaffas. 

– Efter karossblästringen fortsatte jag att laga golvet, då med mycket bättre känsla för vad som behövde lagas. En del reparationsplåt tillverkade jag själv medan en del andra detaljer, såsom trösklar, köpte jag som ekonomiplåt. Eller så tog jag delar från andra friskare donatorbilar. När rostlagningen var klar grundade jag hela karossen med en kokong av epoxy. 


Förutom golvet behövde också torpedväggen, yttre och inre bakre skärmkanter, bakstammen, skuffgolvet, främre innerskärmarna och rutramarna rostlagas. Det blev många moment, som Aron lärt sig mycket av. 

– Jag har inte bara utvecklat mina plåtformningskunskaper, utan också lyckats lära mig mycket om tennspackling. Något som har väckt mitt intresse för att fördjupa mina kunskaper inom plåtformning! 


 
 

Frågor

 

Hur var det att renovera din Mercedes?

– Eftersom detta var mitt första bilrenoveringsprojekt så var det mycket nytt att ta till sig. Hela arbetet har varit mycket givande och lärorikt, bestående av många roliga moment såsom ögonblicket när rostlagningen var färdig och när ytbehandlingen var gjord. Det allra roligaste var när alla bitar var hemma från lackeringen och skulle monteras för att på nytt bilda en Mercedes-Benz 250CE ”3.0”, återuppstånden med en OM603-motor från en W124.

 

Hur har du gått tillväga i renoveringen?

– Ett projekt av det här slaget innehåller mycket logistik då detaljer behöver monteras, letas upp och införskaffas, lämnas iväg på blästring och så vidare. För att klara denna utmaning och hålla ångan uppe gjorde jag en övergripande vecko- och månadsplan som jag uppdaterade kontinuerligt. Jag bröt ner arbetet i små steg och varje arbetssession i garaget hade ett väldefinierat mål, vilket underlättade projektarbetet betydligt.

 

Hur var känslan när allting var klart?

– Det var en fantastisk känsla att luta sig tillbaka och betrakta det sedan länge efterlängtade resultatet av alla sena kvällar, tidiga morgnar och långa renoveringshelger. Som mest har jag lagt omkring 25/timmar på renoveringen, utöver mitt heltidsjobb som programmerare. Ännu mer fantastiskt var den första provturen och all uppmärksamhet som man har fått på exempelvis bilträffar.

 

Varför handlar du på Verktygsboden?

– Jag tycker att Verktygsboden har ett utsökt urval av fina kvalitetsverktyg till humana priser, vilket möjliggör att kunna hålla på med sin hobby. Det kombinerat med en kompetent personal. Jag ger också tummen upp för Verktygsbodens satsning på kurser och utbildning!

 

Hur kommer du att använda presentkortet?

– Jag skulle vilja fördjupa mina kunskaper inom plåtformning, så jag kommer antingen att gå plåtformningskurs steg 2 (har redan anmält mig till steg 1) eller köpa en sick- och falsmaskin eller ett krymp- och sträckverktyg.

 
 

Ägare

 

Namn

 

Aron Szabo

 

Kontakt

aroncbds@yahoo.se

 
 

Bilder

 
 Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972
 Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972  Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972  Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972  Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972  Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972  Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972  Oktober: Mercedes-Benz 250CE 1972
 
 
PERSONAL SÖKES!
 
Vi växer och behöver bli fler
därför söker vi nu:
 
● 
● 
  
● 
Säljare till Boråsbutiken
Säljare/ordermottagare till vår E-handel i Borgstena
Administrativ assistent till vår ekonomiavdelning i Borås
 
Välkommen med din
ansökan och CV till

maria@verktygsboden.se
 
 
DET SENASTE
 
 
Automässan 2017
 
25-26 mars
 
Besök oss i Örebro!
 
 
Automässan 2017
 
14-17 april
 
Besök oss i Jönköping!
 
 
ON TOUR 2017
 
 
Datum
Evenemang
 

25-26
mars

14-17
april

Samlarbil 2017
 

Elmia 2017
Custom motorshow

 
 
FÖLJ OSS PÅ
 
 
 
 
 

ÖPPETTIDER

Borås
Måndag-Fredag
Lördag

07-18
09-15
Postorder
Måndag-Fredag
08-17
Verkstad
Måndag-Fredag
08-16
 
 
KONTAKTUPPGIFTER
Order
Verkstad

Butikstelefon
Borås
033-20 26 50
033-20 26 56


033-15 72 75
Se fler kontaktuppgifter 
 
Verktygsboden Källbäcksrydsgatan 1, 507 42 BORÅS  |  Med reservation för prisförändringar, slutförsäljning & felpublicering
Verktygsboden.se använder cookies - för mer information klicka här
info@verktygsboden.se  |  Order 033-20 26 50  |  Verkstad 033-20 26 56