Verktygsboden använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start / Projekt Crazy Horse / DEL 3: Demontering av donatorbil

DEL 3: Demontering av donatorbil

 
 DEL 3: Demontering av donatorbil

En hel fredag ägnades åt att demontera delar. Och nu finns äntligen de stora komponenterna till bygget. Motor, växellåda, kardan och bakaxel från en Dodge Ram 1500 ska i ett senare skede ta plats i Johan Hanssons Crazy Horse.  

 
 
"Vi var två som rev"

På skroten är det återanvändning på hög nivå. Allt från små inredningsdetaljer till stora motorer får nytt liv när de flyttas från en bil till en annan. Ta till exempel den Dodge Ram 1500 från -98 som till för ett tag sedan stod på Eklunds bildelslager i Skövde. Nu är den strippad ner till ramen och delarna kommer istället gå till nybygget med namn Crazy Horse.  


I vanliga fall plockar Eklunds dän bildelarna till sina kunder. Under en dag fick dock Johan Hansson och hans kompisar tillgång till verkstaden för att själva demontera och därigenom dokumentera processen. Innan dess har Eklunds däremot förberett och dränerat bilen från alla vätskor samt sanerat bort andra miljöfarliga ämnen. 

– Demonteringsarbetet gick tämligen lätt. Vi var två stycken som rev och stundtals hade vi några extra händer till hjälp. Som när vi skulle ta ner bakaxeln. 

 
Dodgens motor avlägsnades helt sonika genom att skära bort den – det första som kapades var rambenen på insidan. De skulle annars bli svåra att komma åt i ett senare skede.
 
När allting var avskuret på under- och insidan kunde framvagn med motor så småningom ställas ner på ett par pallar.
 
"Det krävdes lite brytande och bändande"

Bakaxeln, komplett med bladfjädrar, var det första som kom ner – snabbt och problemlöst. Bromstrummorna var dessvärre i så dåligt skick att dessa framöver kommer att bytas ut. Motorn, som stod näst på tur, demonterades i ett enda stycke med växellådan. 

– För att slippa dela på motor och växellåda så skar vi ut allting genom att kapa ramen framför och bakom. Bilen skulle ju ändå pressas efter att vi var klara med den, så då gjorde vi på detta sättet. Det krävdes lite brytande och bändande för att få paketet att lossna, men till slut kunde motor och framvagn sänkas ner på en pall. 


I nästa inlägg får vi reda på mer om projektets samarbetspartner Eklunds bildelslager. Och så fortsätter jakten på delar, för att kunna börja bygga på en ram. 

 
 

Ägare

 
 
Namn
Johan Hansson
Kontakt
www.facebook.com/SMTCustom
 
 

Bilder

 
 DEL 3: Demontering av donatorbil
 DEL 3: Demontering av donatorbil  DEL 3: Demontering av donatorbil  DEL 3: Demontering av donatorbil  DEL 3: Demontering av donatorbil  DEL 3: Demontering av donatorbil  DEL 3: Demontering av donatorbil  DEL 3: Demontering av donatorbil