Verktygsboden använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start / Projekt Crazy Horse / DEL 4: I samarbete med Eklunds bildelslager

DEL 4: I samarbete med Eklunds bildelslager

 
 DEL 4: I samarbete med Eklunds bildelslager

Eklunds bildelslager har lång erfarenhet av bildemontering och återanvändning av bildelar. Från lagret med 120 000 produkter levereras dagligen varor till renoverare runtom i landet. Som samarbetspartner till projekt Crazy Horse får de nu för första gången på nära håll följa arbetet med att sätta ihop en bil. 

 
 
"Fordon som köps in demonteras i första hand för återanvändning"

På familjeföretaget Eklunds bildelslager i Skövde hänger man med i sin tid. Här finns inte bara en stor kännedom om personbilar och bilkomponenter, utan även ett stort miljötänk - att demontera bilar idag kräver mycket kunskap om vad bilen är tillverkad av och hur materialen ska tas om hand om. 

– Alla fordon som köps in demonteras i första hand för återanvändning. Det som inte går att återanvända (det vill säga när efterfrågan på bildelar är för liten) ska återvinnas. Man kan säga att vi har en baklängesfabrik. Istället för att montera ihop så demonterar vi isär och tar hand om materialen och bildelarna, säger försäljningschef Kristian Grevåker.

 
Maskinen ”Återvinnaren” är Eklunds senaste satsning inom återvinning och hållbar miljö. Grävmaskinen är särskild anpassad för att återvinna material ur fordonen.
 
Delar av en ram har blivit till och nyckeldelar har blivit inpassade – Projekt Crazy Horse ångar vidare.
 
"Johans projekt lät spännande"

Runt 4000 bilar per år strömmar igenom Eklunds. Begagnade bildelar av bra kvalitet sållas ut, testas och läggs på lager för att sedan kunna expedieras till kunder. Det stora lagret med 120 000 unika artiklar är en av verksamhetens hörnstenar. Tre till fem lastbilar lämnar Eklunds varje dag för leverans runt om i Sverige. Företaget omsätter årligen nära 48 miljoner och sysselsätter i dagsläget 33 personer.

 

Till bildelslagret åkte Johan Hansson ett flertal gånger hösten 2016 och frågade efter bilar och drivlinealternativ som skulle kunna passa till sitt projekt ”Crazy Horse” – en sexhjuls hot rod sex meter lång. Valet föll på en Dodge Ram 1500. 

– Johans projekt lät spännande och vi tyckte att denna V8 och växellåda kunde vara en kul grej att bidra med. Vi kommer även hjälpa till med vissa andra bildelar som Johan efterfrågar.


Två säten från en Mazda MX5 har bland annat fått åka hem till Johans garage, där hotrod-bygget är igång. Det mesta av det främre rampartiet är svetsat och såväl växellåda som drivaxel har kommit på plats. Mer om det får vi läsa i nästa inlägg. 

 

 

OM EKLUNDS BILDELSLAGER

Eklunds bildelslager grundades 1948 och är idag södra Sveriges största bildemontering. Företaget tar emot alla slags bilar för miljövänlig återvinning och är också miljö- och kvalitetscertifierade enligt ISO14001 och ISO9001. Företaget har även självplock och däckverkstad. 

Hemsida: www.eklunds.se

 

 
 

Ägare

 
 
Namn
Johan Hansson
Kontakt
www.facebook.com/SMTCustom
 
 

Bilder

 
 DEL 4: I samarbete med Eklunds bildelslager
 DEL 4: I samarbete med Eklunds bildelslager  DEL 4: I samarbete med Eklunds bildelslager  DEL 4: I samarbete med Eklunds bildelslager