Verktygsboden använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start / Projekt Crazy Horse / Ett riktigt hästjobb

Ett riktigt hästjobb

 
 Ett riktigt hästjobb
På två år ska Johan Hansson omvandla en spektakulär idé till en lika spektakulär bil. Projektet – en sex meter lång Hot Rod på sex hjul byggd helt från grunden – följs regelbundet av Verktygsboden. Arbetsnamnet på det smått galna bygget är passande nog ”Crazy Horse”. 
 
 
"Bilden på Pinterest gav idén"

Idén till projektet fick han redan för sex år sedan. En illustration på Pinterest föreställande en specialbyggd lastbil med bränsletank fick honom att utbrista ”shit, va fränt – den måste jag bygga!” Nu ska 26-åriga Johan Hansson äntligen skrida till verket. 

– Det blir ingen exakt kopia, jag kommer till exempel inte att göra en bränsletank. Men bilden har gett mig många idéer. 

 

Det är få som gett sig på att bygga en sexhjuls Hot Rod, till på köpet utan att ha ett chassi att utgå ifrån. Ett första steg blir att konstruera en ram och se till att axlar kommer på plats. Därefter ska det planeras för motor och andra större komponenter. Lastbilen kommer att behöva byggas i två delar och monteras ihop i efterhand, för att Johan ska få plats att arbeta i garaget. 

– Bygget kommer nog att vara ganska föränderligt, saker man tänkt sig kan längs med vägen behöva ändras för att det ska bli bra. Vi får se, det brukar kunna spåra ur när jag bygger. 

 

Påsken 2018 ska projektet vara klart. Då är det dags för den årliga Bilsport-mässan på Elmia och Johan har redan blivit lovad en plats. Även på nästa års mässa kommer Johan att finnas på plats – då för att visa upp vad som förhoppningsvis är hälften av bygget. Under tiden kommer Verktygsboden månad för månad att följa Johan och hans Crazy Horse.

– Kompisarna tycker jag är galen. Men jag gillar att bygga och jag ser det också som ett sätt att marknadsföra mig själv. 


 
En bild på nätet inspirerade Johan Hansson till det smått galna projektet "Crazy Horse". Illustratör: LadyDeuce
 
Johans befintliga Hot Rod fick mycket uppmärksamhet i Verktygsbodens monter på Bilsport-mässan 2016.
 
"Bilen väcker mycket uppseende"

Tidigare projekt

Den unga Johan Hansson har redan gett sig till känna inom Hot Rod-världen. Sitt första bygge påbörjade han vid 23 års ålder, utan att egentligen kunna något om bilar. Det mesta lärde han sig från Youtube och genom att fråga folk. Bilen väcker idag mycket uppseende på events – både på Elmia och på något som kallas Time attack, en sport där snabbaste varvet vinner. Här är det inte frågan om att tävla mot andra på banan, utan i själva verket mot klockan. Något som Johan fått stort intresse av. 

 

Nästkommande Hot Rod kommer dock inte att bli en trimmad historia. Sexhjulingen ska vara som vilken annan bruksbil som helst, menar Johan. Projektet tror han i runda slängar kommer att ha kostat någonstans mellan 100 och 200 000 när allt är färdigt. 

 

Frågor

 
Hur blev du intresserad av bilar?
– Det började egentligen när jag var runt 20 år och jag köpte min första bil, en Volvo 740. Då blev jag tvungen att lära mig meka. Innan dess var jag totalt ointresserad av bilar.
 
Och Hot Rod:en, hur kom det sig att du började bygga på den?
– Min exflickvän frågade mig vad jag ville göra när jag blivit gammal och jag svarade ”Bygga mig en Hot Rod”. Jag köpte sedan ett projekt som var påbörjat, men det var så dåligt att jag fick göra om allting. Sedan har det rullat på. Jag har byggt om hela bilen en gång till efter att den blev klar, för att jag ska kunna tävla med den.
 
Hur tänker du inför arbetet med ”Crazy Horse”, det är ett ganska stort projekt?
– Jag ville göra något annorlunda. Projektet är för stort för att göra färdigt på ett år men två år kändes som ett rimligt mål. Går det längre tid än så tröttnar man lätt på det. Jag kommer ändå att få tillbringa många kvällar och helger åt detta, så det är tur att jag gillar att vara i garaget.
 
Hur ser ditt garage ut?
– Ordningsamt! Jag vill ha ordning och reda. Det sista jag gör varje kväll är att plocka undan och sopa rent, så att det är rent och snyggt nästa dag.
 
Har du någon favoritpryl i garaget?
– Verktygsvagnen från Verktygsboden! Den sväljer alla verktyg och reservdelar man kan tänkas behöva. Det spar enormt mycket tid att kunna ha alla verktyg på samma ställe.
 
 

Ägare

 
 
Namn
Johan Hansson
Kontakt
skaraborgsmt@gmail.com
www.facebook.com/SMTCustom
 
 

Bilder

 
 Ett riktigt hästjobb