Verktygsboden använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start / Blogginlägg / Inledning

Ny projektbil: ”Vraket” 

 

Att det skulle bli en hel del att göra på Verktygsbodens nästa projektbil framgick smärtsamt när den rullades av från lastbilsflaket i början på året. Bilen, som stått orörd i 25 år, köptes osedd och fraktades från Örnsköldsvik till Verktygsboden i Borgstena. En kaross som var nästintill helt uppäten av rost och flera lager av smuts och tallbarr var det som mötte Lars Edwardsson och hans medarbetare.

 

Det nya renoveringsprojektet bokstaveras MGB GT V8 och är av årsmodell 1973. En rolig liten bil i coupé-modell med en praktisk halvkombi-liknande bagagelucka och litet baksäte. Versionen med en V8-motor på 3,5 liter, kom att byggas i drygt 2500 exemplar mellan åren 73 och 76. Av de bilarna finns det uppskattningsvis enbart ett 70-tal exemplar som fortfarande rullar, varav de allra flesta befinner sig i England.

 

På grund av all rost fick MG:n internt snabbt namnet ”Vraket”. Skicket på bilen lämnar onekligen en hel del att önska och är i sig en stor utmaning. Projektet har dessutom fått en extra knorr då tidsgränsen för renoveringen är satt till lite mindre än ett år. Den 18 april när Bilsport Performance & Custom Motor Show slår upp dörrarna, går startskottet för renoveringen. Inför publik (utan att så mycket som provstarta den innan) ska Lars och några till försöka få liv i motorn, för att sedan påbörja arbetet med demonteringen. Finalen kommer att stå på påskmässan 2015.

 

Arbetet med MG:n följs månad för månad av biltidningen Nostalgia. Under året kommer projektbilen också att figurera på några av stoppen på Verktygsbodens sommarturné, samt ställas upp för åskådan i Borås-butiken. 

 

 

 

 

 

Frågor till Lars Edwardsson

 

Hur fick du idén till det här projektet?

- Vi är många på Verktygsboden som gillar att renovera och greja med våra bilar. Den här gången tänkte vi att vi kombinerar våra kunskaper och vårt intresse i ett gemensamt arbetsprojekt. Projektet blir också som en kompetensutveckling för alla medarbetare som får tillfälle att arbeta praktiskt med sina respektive ansvarsområden.
- Med renoveringen av MG:n hoppas vi även kunna inspirera våra kunder att komma igång med deras drömprojekt - och upptäcka glädjen i att renovera själva.

 

Hur ska projektet se ut på mässan?

- Jag gillar ”levande” montrar där det händer saker och att kunderna kan se våra produkter i sitt rätta element. Vi kommer därför att demontera som mycket som möjligt. Vi kommer också att göra en renoveringsplan. Ta reda på vad vi behöver göra och i vilken ordning vi ska göra saker. Förhoppningsvis blir det en bra dialog med besökarna där vi får mycket tips från dem.

 

Bilen är ju väldigt rostig och dan. Kommer ni att få ordning på den? 

- Det är lite läskigt.. Jag vet inte ens om den kommer att starta. Vi har satt upp ett mål på ett år och vi får se om vi klarar att hålla det. Men jag gillar att sticka ut hakan. Vågar man inte så blir det heller ingenting. Det är bara att lösa problemen efter hand de dyker upp.