Verktygsboden använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start / Blogginlägg / Projekt MGB

Del 1 - Elmia

 

Startskottet för renoveringen av MG:n var sedan tidigare planerad till den 18 april, närmare bestämt till årets motormässa på Elmia. Inför publik startades V8-motorn upp, om än bara för några sekunder, innan det var dags att ge sig på själva demonteringen.

 

Slit med motorn
Ett gott råd för att ta reda på motorns kondition brukar vara att kort och gott att prova att starta den. Först, se över alla vätskor (i synnerhet motoroljan) och koppla till ett nytt batteri. Sedan, vrid på nyckeln.

Det började bra. Motorn tände till på första försöket. Sedan blev det tvärstopp. Bensinen gick inte fram och inte ens startgas i förgasarna rådde bot. 25 års stillasittande bensin har sannolikt gjort att de slaggat igen. Det blir till att ta isär och göra rent dem vid senare tillfälle. Någon från publiken tyckte vi skulle spruta startgas direkt ner i motorn istället för förgasaren. Då gjorde motorn ett svagt hostande.
Tändstiften byttes och kontrollerades mellan startförsöken för att se att det verkligen blev gnista i dem. Likaså kontrollerades det att fördelaren tände i rätt ordning på cylindrarna. En annan viktig variabel som säger mycket om motorns kondition, är oljetrycket som skapas av oljepumpen i motorn. För det ändamålet användes en extern oljetrycksmätare.

I drygt åtta timmar höll vi på med vår MG-motor innan den plötsligt gick igång. Det varade dock inte längre än ungefär 4-5 sekunder. Men det resultatet fick vi ändå vara nöjda med.


Dags för demontering
När så hela första dagen på mässan gått åt till att få igång motorn, var nästa steg att istället plocka isär den samt lyfta ur den från motorutrymmet. Avgasrör, el, bromsrör, gasreglage och allt annat lättåtkomligt revs systematiskt, men ivrigt, bort och lades i lådor. Bensinpumpen som inte var original slängdes direkt. Bultar och skruvar till motorfästena blev dock ett gissel. Några gick av och får senare borras ur. Andra var svetsade och fick sågas upp med tigersåg. Det sistnämnda var ett spår efter en tidigare renoverare. Efter lite trixande följde emellertid motorn med i motorlyften. 

 

På mässan väckte MG:n mycket uppmärksamhet. Många kom fram och gav sina råd. Motorn lyftes ur och demonteringen påbörjades.

 

 


Induktionsvärmaren kom väl till pass när rostiga bultar skulle bort. Säkert och enkelt lossnar en 19 millimeters mutter på mindre än 15 sekunder.

 

 

Efter intensiva dagar på Custom Motor Show på Elmia släpades MG:n hem till verkstaden i Borgstena, där arbetet med demonteringen fortsatte. Alla delar blir noggrant uppmärkta och fotograferade för framtida montering. Målet inför nästa steg - rengöring och blästring - är en helt strippad kaross med urblåst inredning. Sedan ska det minsann arbetas!   

 

Fixa demonteringen 

 

Tvåpelarlyft (489077)

Med smidig tvåpelarlyft blir renoveringsarbetet så mycket lättare. Lyften ger fritt utrymme såväl under som runtom bilen.

 

Verktygsvagn med verktyg (486775)

Vid ett stort renoveringsprojekt som detta är det viktigt att ha koll på sina verktyg. Pela verktygsvagn innehåller verktyg noga utvalda för både yrkesbruk och den kräsna hemmamekanikern. Skumgummiinlägg i lådorna för snabb överblick och hjul som gör vagnen enkel att flytta med i renoveringen.

 

Induktionsvärmare (492622)

Värm loss skruven utan låga. Induktionsvärmaren är ett snabbt, smidigt och säkert sätt att lossa rostiga bultar, avgasklammer och spindelleder. På mindre än 15 sekunder värmer maskinen upp och lossar exempelvis en 19-millimeters mutter.

 

Lyftbord (487024)

Rätt arbetsställning spelar stor roll i renoveringen. Ett mobilt lyft- och arbetsbord  kan med fördel att användas till demontering och transport av karossdelar, såsom bak- och framvagn.

 

Demonteringsbord (60521)

För grisigt oljearbete med motorer och växellådor krävs ibland ett praktiskt demonteringsbord med ränna och kar som samlar upp spillet. Bordet från Verktygsboden har just det!PRODUKTER SOM ANVÄNDS I ARTIKELN

 
Oljesamlare
Oljesamlare
1.690 kr
Montagehandske PU-gummi
Montagehandske PU-gummi
14 kr
VÄLJ UTFÖRANDE
Flexibel arbetslampa med magnet
Flexibel arbetslampa med magnet
99 kr
0 kr
VISA
0 kr
VISA
0 kr
VISA
Verktygskåp på hjul
Verktygskåp på hjul
1.895 kr
VISA
0 kr
VISA
0 kr
VISA
Smådelsvagn 3 hyllor
Smådelsvagn 3 hyllor
999 kr
Oljetrycksmätare
Oljetrycksmätare
300 kr
VISA
0 kr
VISA
Motorlyft
Motorlyft
2.235 kr
0 kr
VISA
0 kr
VISA
0 kr
VISA
0 kr
VISA
0 kr
VISA