Verktygsboden använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start / Blogginlägg / Projekt MGB del 11

Del 11 - Full fart inför finalen

 

Med bara några dagar kvar till Custom Motor Show på Elmia, där MGB:n ska visas, är det minst sagt hektiskt i verkstan. Alla tillgängliga resurser på företaget har kallats in för att skruva och dona. Elsystem och klädsel har stått i fokus den senaste månaden och har nu kommit på plats. På plats är också innertaket och rutorna, de sistnämnda trilskades dock rejält trots allehanda smörjknep. Troligen var gummit för hårt, helt enkelt. Ett tändfel gav grus i maskineriet medan nya däck skänkte stor glädje.

Nytt elsystem och tändfel
Trots att ett nytt och komplett elsystem inhandlades blev det en hel del jobb, framförallt i motorrummet, eftersom bilen konverterats till vänsterstyrd och det endast fanns högerkablage att köpa. I princip monterades hela eldragningen spegelvänt, vilket betyder att vissa kablar fått kortas och andra förlängas. För att minimera riskerna för fel tillkallades experthjälp i form av Sune Thoor från MHz Service. När det är sådan tidspress som nu, är det ovärderligt att ha med någon som kan sina saker. Till vänstersidan har också pedalstället flyttats och med den huvudbromscylinder, bromsledningar och allt som tillkommer. Även här blev det mycket extrajobb då ett par fästen i karossen hade missats.Motvillig tid har ägnats åt den nya motorn. Den gick fint under provkörningen efter monteringen. Men sedan gick den inte alls. Efter en grundlig felsökning riktades misstankarna mot det nya elektroniska tändsystemet. Lars Edwardsson monterade istället den gamla brytaren och då startade motorn till allas lättnad. Leverantören i England erkände att de haft problem med just den aktuella tändförstärkaren, så Lars skickade tillbaka vår tillsammans med tändspolen. Men när de kom tillbaka visade det sig att även spolen var kass, vilket britterna hade missat. Lars orkade dock inte vänta på den engelska postgången en gång till så han köpte en ny tändspole från en firma hemma i Sverige istället.


Monterad klädsel
Medan bilens kaross och motorrum fylldes med kablar skickades bilsätena till Lenas Bilsadelmakeri i Ubbhult. Vanligtvis syr Lena Andersson upp klädslar och inredningar från grunden. Den här gången fick hon lära oss hur man monterar färdigsydda klädslar. Enligt Lena är det ett arbete som kräver såväl starka nypor som envishet och noggrannhet. Frida Bylin och Johanna Berg från Verktygsboden fick snart erfara att eftersom tyg, konstläder och skinn töjer sig måste man dra hårt och ofta upprepa proceduren ett par gånger innan det blir snyggt. Passformen på vår nyinköpta klädsel var heller inte den bästa, snarare en aning för stora, så skumgummidynorna fick kompletteras med gråvadd. Innan klädseln kom på plats fick stommarna sig en omgång med slip och lack.
Brittiska däck
ProImp i Borås ville vara med på ett hörn i vår renovering och försåg oss därför med fyra sprillans nya däck, till vår glädje var dessa av det brittiska märket Avon. Original satt det 14-tumsfälgar på bilen, men många som renoverar brittiska bilar väljer 15-tummare vid nyköp, så också vi. Det ser framförallt snyggare ut då de passar bättre i hjulhusen, men även väghållningen blir bättre med lägre profil på däcken. Så nu har vi moderna 65:or istället för originalets 85, som var vanligt på 70- talet.

Moderna mätare
Inuti bilen lades det ljuddämpningsmattor inunder själva kupémattan. Den är svart, precis som stolarna. Även instrumentbrädan är svart, i skrynkellack. Lagom till slutmonteringen damp också mätarna ner som befunnit sig hos Speedy Cables i England där de renoverats. De har dels renoverats till det yttre, men även innanmätena har bytts till modern teknik. Till exempel är hastighetmätaren nu elektronisk och styrs via en givare som kopplas till kardanaxeln.PRODUKTER SOM ANVÄNDS I ARTIKELN

 
0 kr
VISA
0 kr
VISA
RoadKill Carpet Pad
RoadKill Carpet Pad
833 kr
Roadkill Expert Bagagerumskit
Roadkill Expert Bagagerumskit
918 kr
Roadkill Expert Dörrkit
Roadkill Expert Dörrkit
582 kr
Roadkill Roller monteringsverktyg
Roadkill Roller monteringsverktyg
248 kr
Roadkill Expert Bulkförpackning
Roadkill Expert Bulkförpackning
1.837 kr
Roadkill Overkill
Roadkill Overkill
833 kr