Hemberedskap - Att klara sig vid kris
Genom att ha en god hemberedskap står du bättre rustad för att klara dig på egen hand vid situationer som en naturkatastrof, omfattande IT-attack och inte minst vid krig.
Att vara förberedd hemma betyder att du kan klara dig själv i upp till en vecka utan stöd från samhället. Genom att förbereda dig på rätt sätt kan du hantera svåra situationer på ett bättre sätt, oavsett vad som inträffar.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör du ha en hemberedskap som räcker för minst sju dagar. Om du samlar en krislåda och fyller skafferiet med extra mat har du tagit ett stort steg mot att vara förberedd.
Vi hjälper dig med vad du kan göra och vilka saker du kan köpa för att vara förberedd vid eventuell kris.
Vår Checklista för hemberedskap
- Radio som går på batterier eller med vev/solceller
- Ficklampa och pannlampa + extra batterier
- Dunkar eller flaskor med rent vatten
- Mat som inte behöver kyl eller frys
- Stormkök och bränsle
- Sovsäckar, filtar och varma kläder
- Tändstickor, stearinljus, värmeljus
- Fotogenlampa och bränsle
- Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved
- Husapotek, första hjälpen-kit, mediciner
- Hygienartiklar
- Laddade batterier och powerbansk + extra batterier
- Kontanter
- Papperslista med viktiga telefonnummer och annan viktig information
Tips! Tänk på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra.
Vattenbrist är betydligt allvarligare än matbrist, vilket gör det avgörande att ha en plan för att alltid kunna säkra vatten, både för dricksvatten och hygien. MSB rekommenderar att ha minst 3-5 liter vatten tillgängligt per vuxen person och dygn.
Skaffa vattendunkar och fyll dem med vatten som du förvarar svalt och mörkt. Kom ihåg att regelbundet byta ut vattnet för att hålla det fräscht. Koka alltid vatten innan användning om du är osäker på kvaliteten.
Vid strömavbrott slutar det mesta i köket att fungera. Du kan använda spritkök eller stormkök, men se till att ha god ventilation och ett brandsäkert underlag. Mat som inte kräver tillagning är också bra att ha. Om du har möjlighet, laga mat utomhus med en utegrill eller vid en grillplats.
Bunkra upp med mat som har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur. Välj helst sådant som kan ätas utan tillagning och med lite vatten, som konserver och torrvaror.
Komplett stormkök
Komplett stormkök i 8 delar för matlagning utomhus vid camping, vandring och andra friluftsliv och utomhusaktiviteter där tillgång till ett riktigt kök inte finns.
1 st kokkärl 1,2 liter 1 st kokkärl 1,5 liter 1 st stenpanna / lock till kokkärl 2 st vindskydd, övre och nedre 1 st spritbrännare av mässing 1 st handtag 1 st rem
Vid ett längre elavbrott under vintern kan hemmet snabbt bli kallt. En stor fördel och hjälp är om du har en kamin, öppen spis eller kakelugn hemma. Annars är det bra att investera i exempelvis en fotogen- eller gasolkamin.
Det är lättare att hålla värmen om man är flera är i samma rum. Ta på varma tröjor, filtar, mössor och kryp ner i varsin sovsäck. Bygg gärna en koja där ni sover tillsammans.
Värmeljus och stearinljus kan ge extra värme, men tänk då på brandfaran och glöm inte att det är mycket viktigt att vädra ofta för att släppa in syre.
Vid en större olycka eller kris behöver du information om vad som händer, hur du ska agera, och vad myndigheterna gör. Du kan även behöva nå dina anhöriga. Vid kris ska du ska lyssna på din lokala P4-kanal. Om det är strömavbrott behövs en batteridriven radio, vevradio eller radio som laddas med solceller.
För att alltid ha en laddad mobiltelefonen, skaffa en powerbank och/eller extra batteri. Då har du tillgång till el även vid strömavbrott. Se till att ha ladda upp med extra batterier i reserv.
Ring 113 13 för att både få och ge viktig information vid pågående kris.
Starthjälp - med multifunktion
Bärbar uppladdningsbar starthjälp med låg självurladdning som är multifunktionell och kan användas för att driva och ladda läsplattor/padda, laptops mobiler, kameror och annan uppladdningsbar utrustning.
Om du använder receptbelagda mediciner, se till att alltid ha tillräckligt för en månads behov. Använd och fyll på ditt medicinförråd regelbundet för att undvika att medicinen blir gammal.
Var alltid förberedd på att hantera mindre skador hemma genom att ha ett välutrustat första hjälpen-kit tillgängligt och glöm inte att ha ett lager av nödvändiga hygienprodukter som toalettpapper, bindor, blöjor, tvål och våtservetter.
Att ha ett elverk kan vara en viktig del av din krisberedskap. Det finns olika typer av elverk, såsom bensin-, diesel- och gasdrivna. När du väljer elverk är det viktigt att tänka på kapaciteten; se till att det har tillräcklig kapacitet för att driva de viktigaste apparaterna i ditt hem, som kylskåp, värmesystem och belysning.
Om du behöver hjälp med att välja rätt elverk är det bara att fråga!