✅ Fri frakt över 800 kr på mindre paket
Search-icon

Default

Trädgård – förbered för höst

När hösten gör sitt intåg och löven börjar skifta färg, är det hög tid att förbereda trädgården för de kallare månaderna. Oktober är den perfekta tiden att städa upp, fixa och plantera inför både vintern och nästa säsong. Genom att ta hand om din trädgård nu, lägger du grunden för en stark start när våren återvänder. Här delar vi med oss av några praktiska tips och rekommenderade produkter som hjälper dig att rusta din trädgård inför den kommande vintern.

Garden_pela_rafsa

Gräsmatta

Innan kylan och snön hinner komma är det bra att kratta och städa gräsmattan ordentligt. Kanske är det sista gräsklippningen innan vintervilan? När marktemperaturen sjunker till cirka 7 grader slutar gräset att växa, vilket innebär att det inte behöver klippas mer. När du gör din sista gräsklippning för säsongen bör gräset vara omkring 5 centimeter högt. Om det lämnas för långt, riskerar det att kvävas under vintern när det trycks ner av snön.

Om du har stora mängder löv på gräsmattan är det viktigt att räfsa upp dem så att de inte samlas i våta högar och kväver gräset. Här kan en lövblås eller lövsug vara till stor hjälp. Det lövblåsen inte tar och det som är svårt att kratta upp kan du finfördela med hjälp av gräsklipparen. De finfördelade löven skyddar gräsmattans rötter mot tjälen. Se bara till att lagret av löv inte blir för tjockt – gräsmattan måste fortfarande kunna andas.

Vad ska jag göra med löven?

Att låta fallna löv ligga kvar i rabatter och under buskar är ett bra tips! Löven fungerar som ett skydd mot kyla och omvandlas med tiden till näringsrik mull tack vare nedbrytningen av maskar.

Om du har perenner i trädgården kan du låta dem vissna naturligt och låta ligga kvar. Detta ger ett naturligt skydd för växterna under vintermånaderna.

Har du fruktträd är det viktigt att samla upp fallfrukt för att undvika att svampsjukdomar får fäste i trädgården.

Beskära träd & buskar

Om du har en barrhäck, som tuja, gran eller idegran, är hösten en bra tid för beskärning eftersom de då har slutat växa. Beroende på var i landet du bor kan du klippa dem i september eller oktober, innan kylan slår till. Var dock försiktig och klipp endast de unga skotten för att undvika att växten vissnar.


Det är viktigt att undvika beskärning på hösten, även om växterna går i vila då. Höstfuktigheten gör att svampsjukdomar sprids lättare, vilket kan skada växten. Döda eller sjuka grenar kan däremot tas bort när som helst under året.

Päron- och äppelträd kan du dock beskära långt in på hösten, till och med fram till november.

Winter_002

Trädgård – förbered för vinter

Vintern är perfekt för att planera nästa säsong i trädgården, oavsett om du har stora eller små projekt. Täck nyplanterade eller känsliga växter innan snön kommer och bind ihop buskar för att undvika att de knäcks under snötyngden. 

Här delar vi med oss av några praktiska tips och rekommenderade produkter som hjälper dig att ta hand om din trädgård och småfåglarna under de kalla vintermånaderna.

Småfåglarna

Under vinterhalvåret stannar småfåglar som talgoxe, pilfink och blåmes kvar i Sverige, men bristen på mat och värme gör det tufft för dem. Genom att erbjuda fågelmat och skydd kan du hjälpa dem klara vintern bättre. Placera en fågelmatare nära grenar och buskar, där fåglarna kan äta i lugn och ro samtidigt som de skyddar sig från rovfåglar. Ge småfåglarna ett tryggt ställe att både äta och bo på – och njut av deras sällskap året om!

Snöröjning

Som fastighetsägare har du ansvar för att snön på och runt din fastighet inte orsakar problem eller olyckor. Ett smart tips för snabb snöröjning är att använda en lövblås för att enkelt röja bort snö. Med en lövblås går det snabbt och smidigt, och du sparar både tid och rygg. Vid kraftigare eller långvarigt snöfall kan en snöslunga vara en värd investering för att få jobbet gjort utan större ansträngning.

Oavsett om du har en lövblås eller snöslunga är en snöskyffel eller snösläde alltid bra att ha nära till hands, särskilt för finjusteringar och större snöhögar. Tänk på att satsa på en snöskyffel av hög kvalitet – billigare alternativ kan snabbt gå sönder och försvåra arbetet.